
26 de Marzo de 2024
Trátase do proxecto LEADER "Promoción e valorización dos produtos agroalimentarios locais", coordinado pola ASIR GAL – Sur de Alacante, e que chega a un total de 155 municipios rurais de Alacante, Valencia e Castelló.
- O proxecto de cooperación "Fomento e valorización dos produtos alimentarios locais" está promovido polos Grupos de Acción Local das tres provincias da comunidade autónoma valenciana.
- Pretende acometer accións de promoción, difusión e colaboración cos axentes da cadea de valor agroalimentaria e mellora da competitividade territorial.
A aparición de consumidores cada vez máis conscientes da importancia de visitar os comercios locais e consumir produtos agrícolas e gandeiros locais, de quilómetros cero, está a permitir que xurdan algúns proxectos que defenden este tipo de prácticas.
Na Comunidade Valenciana, cinco Grupos de Acción Local ( GAL ) uníronse para promover os produtos agrícolas e alimentarios dos seus territorios. Trátase do proxecto LEADER "Promoción e valorización dos produtos agroalimentarios locais" , coordinado pola ASIR GAL - Sur de Alacante , e que chega a un total de 155 municipios rurais de Alacante, Valencia e Castelló.
Desde que a iniciativa foi lanzada oficialmente en xaneiro de 2024, o obxectivo destas asociacións foi "poner en valor os produtores e produtos agroalimentarios locais " mediante a súa promoción, difusión e colaboración cos distintos axentes implicados. O obxectivo é fomentar a identidade local e dinamizar o sector primario no rural valenciano.
Medidas e obxectivos específicos
O enfoque desta valorización dos produtos agroalimentarios baséase na cooperación interterritorial . É dicir, perseguindo este obxectivo xeral grazas ao coñecemento comarcal que cada GAL posúe no seu territorio.
Con isto, os GAL participantes están dirixidos a:
- Produtores primarios .
- Axentes de transformación agroalimentaria .
- Tendas de venda polo miúdo .
- Bares e restaurantes.
- Aloxamentos turísticos.
Dispón dun formulario para que estes axentes expresen o seu interese en colaborar nas actividades do proxecto de promoción dos produtos locais.
Así, con esta información, o GAL marcou unha serie de obxectivos específicos:
- Crear unha base de datos e un directorio dixital de produtores rurais e outras partes interesadas relacionadas.
- Realizar actos presenciais para concienciar sobre a importancia de consumir produtos locais.
- Poñer en marcha unha campaña de promoción dos produtos e produtores locais.
Fases e estado actual
O proxecto LEADER iniciou unha fase preparatoria en abril de 2023 para realizar un diagnóstico dos territorios. Durante esta fase, puideron identificar a importancia de problemas comúns como o envellecemento, a falta de renovación xeracional, o alto desemprego, a diminución da rendibilidade agraria, a falta de emprendemento rural e a escasa formación no uso das tecnoloxías da información e a comunicación (TIC).
Grazas a isto, deseñouse unha fase de implantación que, segundo informou a ASIR – GAL Sur Alacante (Asociación Lagal) á Rede PAC, comezará entre abril e maio de 2024.
Alí, o proxecto comezará o traballo de campo para identificar produtores e perseguir todos os obxectivos específicos, así como a base de datos e identificación de partes interesadas.
Actualmente, os GAL comezan un estudo de introspección. É dicir, están a determinar os termos e condicións para a contratación das empresas e a xestión do traballo de campo, así como o futuro deseño de campañas de promoción, imaxe corporativa e tarefas de comunicación.
Socios e financiamento
Os cinco GAL que participan neste proxecto de cooperación son o GAL Castellón Sur 14-20 , o GAL Turia-Calderona , o GAL Rural , o GAL Rural Muntanya d'Alacant e o GAL ASIR – Sur de Alicante .
O orzamento total do proxecto é de 183.666,17 euros, sendo o 58% do Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader ) da Unión Europea , un 38,14% da Generalitat Valenciana e un 8,86% do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación do Goberno español .