Cinco grupos de acción local da Comunidade Valenciana colaboran para promocionar os produtos agrícolas e alimentarios locais.



26 de Marzo de 2024
Dinamización rural

Trátase do proxecto LEADER "Promoción e valorización dos produtos agroalimentarios locais", coordinado pola ASIR GAL – Sur de Alacante, e que chega a un total de 155 municipios rurais de Alacante, Valencia e Castelló.


  • O proxecto de cooperación "Fomento e valorización dos produtos alimentarios locais" está promovido polos Grupos de Acción Local das tres provincias da comunidade autónoma valenciana.
  • Pretende acometer accións de promoción, difusión e colaboración cos axentes da cadea de valor agroalimentaria e mellora da competitividade territorial.

A aparición de consumidores cada vez máis conscientes da importancia de visitar os comercios locais e consumir produtos agrícolas e gandeiros locais, de quilómetros cero, está a permitir que xurdan algúns proxectos que defenden este tipo de prácticas.

Na Comunidade Valenciana, cinco Grupos de Acción Local ( GAL ) uníronse para promover os produtos agrícolas e alimentarios dos seus territorios. Trátase do proxecto LEADER "Promoción e valorización dos produtos agroalimentarios locais" , coordinado pola ASIR GAL - Sur de Alacante , e que chega a un total de 155 municipios rurais de Alacante, Valencia e Castelló.

Desde que a iniciativa foi lanzada oficialmente en xaneiro de 2024, o obxectivo destas asociacións foi "poner en valor os produtores e produtos agroalimentarios locais " mediante a súa promoción, difusión e colaboración cos distintos axentes implicados. O obxectivo é fomentar a identidade local e dinamizar o sector primario no rural valenciano.

Medidas e obxectivos específicos

O enfoque desta valorización dos produtos agroalimentarios baséase na cooperación interterritorial . É dicir, perseguindo este obxectivo xeral grazas ao coñecemento comarcal que cada GAL posúe no seu territorio.

Con isto, os GAL participantes están dirixidos a:

  • Produtores primarios .
  • Axentes de transformación agroalimentaria .
  • Tendas de venda polo miúdo .
  • Bares e restaurantes.
  • Aloxamentos turísticos.

Dispón dun formulario para que estes axentes expresen o seu interese en colaborar nas actividades do proxecto de promoción dos produtos locais.

Así, con esta información, o GAL marcou unha serie de obxectivos específicos:

  • Crear unha base de datos e un directorio dixital de produtores rurais e outras partes interesadas relacionadas.
  • Realizar actos presenciais para concienciar sobre a importancia de consumir produtos locais.
  • Poñer en marcha unha campaña de promoción dos produtos e produtores locais.

Fases e estado actual

O proxecto LEADER iniciou unha fase preparatoria en abril de 2023 para realizar un diagnóstico dos territorios. Durante esta fase, puideron identificar a importancia de problemas comúns como o envellecemento, a falta de renovación xeracional, o alto desemprego, a diminución da rendibilidade agraria, a falta de emprendemento rural e a escasa formación no uso das tecnoloxías da información e a comunicación (TIC).

Grazas a isto, deseñouse unha fase de implantación que, segundo informou a ASIR – GAL Sur Alacante (Asociación Lagal) á Rede PAC, comezará entre abril e maio de 2024.

Alí, o proxecto comezará o traballo de campo para identificar produtores e perseguir todos os obxectivos específicos, así como a base de datos e identificación de partes interesadas.

Actualmente, os GAL comezan un estudo de introspección. É dicir, están a determinar os termos e condicións para a contratación das empresas e a xestión do traballo de campo, así como o futuro deseño de campañas de promoción, imaxe corporativa e tarefas de comunicación.

Socios e financiamento

Os cinco GAL que participan neste proxecto de cooperación son o GAL Castellón Sur 14-20 , o GAL Turia-Calderona , o GAL Rural , o GAL Rural Muntanya d'Alacant e o GAL ASIR – Sur de Alicante .

O orzamento total do proxecto é de 183.666,17 euros, sendo o 58% do Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader ) da Unión Europea , un 38,14% da Generalitat Valenciana e un 8,86% do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación do Goberno español .