Cinc grups d'acció local de la Comunitat Valenciana cooperen per afavorir el producte agroalimentari local



26 de març de 2024
Dinamización rural

Es tracta del projecte LEADER "Promoció i valorització del producte agroalimentari local", coordinat pel GAL ASIR - Sud d'Alacant, i que arriba a un total de 155 municipis rurals d'Alacant, València i Castelló.


  • El projecte de cooperació “Promoció i valoració del producte alimentari local” està promogut per Grups d'Acció Local de les tres províncies de la comunitat autònoma valenciana
  • Pretén emprendre accions de promoció, difusió i col·laboració amb agents de la cadena de valor agroalimentària i millorar la competitivitat territorial

L'emergència d'uns consumidors cada cop més conscients de la importància d'acudir a comerços locals i de consumir productes d'agricultura i ramaderia local i “Km. 0” permet que aflorin alguns projectes que reivindiquen aquest tipus de pràctiques.

A la Comunitat Valenciana, cinc grups d'acció local ( GAL ) han unit les seves forces per, precisament, posar en valor el producte agroalimentari dels seus territoris. Es tracta del projecte LEADER "Promoció i valorització del producte agroalimentari local" , coordinat pel GAL ASIR - Sud d'Alacant , i que arriba a un total de 155 municipis rurals d'Alacant, València i Castelló.

Des de la posada en marxa oficial de la iniciativa el gener de 2024 passat, l'objectiu d'aquestes associacions és “posar en valor els productors i productes agroalimentaris locals ” per mitjà de la promoció, difusió i col·laboració dels mateixos amb diferents actors. Amb això pretenen afavorir la identitat local i impulsar el sector primari de les àrees rurals valencianes.

Mesures i objectius específics

L'enfocament d'aquesta valorització dels productes agroalimentaris es basa en la cooperació interterritorial . És a dir, perseguir aquest objectiu general gràcies al coneixement comarcal que té cada GAL del seu territori.

Amb això, els GAL participants es dirigeixen a:

  • Productors primaris .
  • Agents de la transformació agroalimentària .
  • Botigues detallistes .
  • Bars i restaurants.
  • Allotjaments turístics.

Per a ells hi ha disponible un formulari on aquests agents poden manifestar el seu interès de col·laborar en les activitats del projecte per promocionar els productes locals.

Així, amb aquesta informació, els GAL es plantegen una sèrie d‟objectius específics:

  • Crear una base de dades i un directori digital dels productors rurals i d'altres agents relacionats.
  • Celebrar esdeveniments presencials amb l'objectiu de sensibilitzar els ciutadans sobre la importància del consum de productes locals.
  • Llançar una campanya de promoció de productes i amb productors locals.

Fases i estat actual

El projecte LEADER va començar una fase de preparació a l'abril de 2023 amb vista a realitzar un diagnòstic dels territoris, en la qual van aconseguir definir la importància de problemes comuns com l'envelliment, la manca de relleu generacional, l'alta desocupació, la rendibilitat agrària decreixent, l'absència d'emprenedoria rural i la baixa formació per a l'ús de les tecnologies.

Gràcies a això, s'ha dissenyat una fase d'execució que, segons ha informat el GAL ASIR – Sud d'Alacant a la Xarxa PAC, començarà entre l'abril i el maig del 2024.

El projecte començarà el treball de camp per identificar els productors i prosseguir amb tots els objectius específics, així com la base de dades i la identificació dels agents interessats.

Actualment, els GAL comencen un estudi d'introspecció. És a dir, determinant les condicions de contractació d'empreses i gestió del treball de camp i el futur disseny de les campanyes de promoció, la imatge corporativa i les tasques de comunicació.

Socis i finançament

Els cinc GAL que participen en aquest projecte de cooperació són GAL Castelló Sud 14-20 , GAL Túria-Calderona , GAL Rurable , GAL Rural Muntanya d'Alacant i GAL ASIR – Sud d'Alacant .

El pressupost total del projecte arriba als 183.666,17 euros provinents en un 58% d'ajuts del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural de la Unió Europea ( FEADER ), en un 38,14% de la Generalitat Valenciana i en un 8,86% del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern d'Espanya.