28 de Outubro de 2025
      
              Innovación
              Calidad y cadena alimentaria
          
  
        O obxectivo da reunión é empregar a innovación agrícola para abordar os desafíos do uso sostible da auga, o solo e a biodiversidade
O obxectivo da reunión é empregar a innovación agrícola para abordar os desafíos do uso sostible da auga, o solo e a biodiversidade
O evento constou de dúas xornadas con presentacións, mesas redondas, sesións de traballo en Córdoba e visitas de estudo en Xaén
A Rede CAP celebrou unha serie de obradoiros presenciais en Andalucía os días 21 e 22 de outubro de 2025, centrados na xestión sostible dos recursos naturais nas prácticas agrícolas . Estes obradoiros formaron parte do seu ciclo nacional de intercambios entre Grupos Operativos ( GO ) e Proxectos Innovadores. O evento reuniu a 67 participantes no Reitorado da Universidade de Córdoba e incluíu visitas de estudo á provincia de Xaén. Os obradoiros organizáronse en colaboración co Campus de Excelencia Agroalimentaria Internacional ceiA3 . de Andalucía, do "Centro Tecnolóxico da Oliva e o Aceite" CITOLIVA e da Universidade de Córdoba.
O obxectivo era conectar axentes agrícolas que afrontan desafíos similares a través da innovación , facilitar a transferencia de resultados dos Grupos Operativos e identificar posibles solucións replicables noutros territorios, así como fomentar o diálogo entre proxectos desenvolvidos no marco dos programas da Asociación Europea para a Innovación ( EIP-AGRI ).
Programa
O primeiro día incluíu presentacións institucionais, paneis temáticos sobre xestión sostible do oliveiral, agricultura rexenerativa, dixitalización e asesoramento climático, así como unha dinámica de traballo colaborativo.
As innovacións realizadas arredor das novas ferramentas biotecnolóxicas no cultivo da oliveira e do pistacho para facer fronte a situacións de estrés hídrico xogaron un papel destacado, xunto con todas as experiencias relacionadas coa optimización do rego e o uso da auga.
Do mesmo xeito, outras organizacións orgánicas compartiron experiencias relacionadas con ecorreximes, a certificación de créditos de carbono para o uso de fertilizantes orgánicos e o uso de técnicas para un solo san.
Visitas de estudo en Xaén
O segundo día dedicouse a visitas de campo na provincia de Xaén, onde se coñeceron iniciativas como as seguintes:
LIFE Olivares Vivos e GO COOPERALIVE , centrados na biodiversidade e a rendibilidade das oliveiras.
GO SUBALMA , con probas de rega por goteo subterránea e o uso de residuos de muíños de oliveira. Este GO gañou o premio na categoría de "Mitigación e adaptación ao cambio climático" nos " Premios Europeos á Innovación" de 2024 .
A granxa ecolóxica Nuestra Señora de Guadalupe e o Cortijo de la Virgen están a ser utilizados como espazos de demostración onde se están a implementar os experimentos LIFE Olivares Vivos e GO SUBALMA, respectivamente.
Sociedade Cooperativa Andaluza San Isidro Labrador de Canena , dedicada á produción de AOVE.
Estas visitas proporcionaron información de primeira man sobre como se están a implementar solucións innovadoras na rexión, especialmente as relacionadas co rego eficiente, o que reforza o papel da innovación na transición cara a unha agricultura máis resiliente, xusta e sostible.
Ciclo
Esta reunión forma parte do Ciclo Nacional de Intercambios entre Grupos Operativos organizado pola Rede da PAC entre maio e outubro de 2025, co obxectivo de fomentar a aprendizaxe mutua, a transferencia de resultados e a creación de redes entre as partes interesadas rurais implicadas na innovación. Cada sesión aborda un tema específico, como a gandería de precisión, a sanidade vexetal, a valorización de subprodutos, a viticultura, a agricultura de precisión ou os modelos de negocio agroalimentarios.
Ata a data, celebráronse conferencias en diferentes lugares de España, cada unha centrada nun tema específico:
Gandería de precisión – La Vega Innova , San Fernando de Henares (Madrid).
Modelos de negocio e produtos de alto valor na cadea alimentaria - Centro Neiker de Arkaute , Álava.
Xestión sostible dos recursos naturais nas prácticas agrícolas – Universidade de Córdoba e provincia de Xaén.
Cada día incluíu presentacións, paneis temáticos, dinámicas de traballo e visitas cruzadas para o intercambio de coñecementos sobre o terreo, facilitando a conexión entre proxectos e actores do ecosistema agrícola innovador.





