
06 de Outubro de 2022
O MAPA convoca anualmente estes premios para destacar o traballo das mulleres rurais na diversificación da actividade económica e os esforzos empresariais.
- Os 13.º Premios á Excelencia pola Innovación das Mulleres Rurais recoñecen 13 iniciativas diferentes para destacar o traballo das mulleres rurais.
- O apoio ofrécese para amosar a diversificación da actividade económica e as accións empresariais resultantes do traballo das mulleres rurais galardoadas.
O Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación escolle os gañadores dos Premios á Excelencia na Innovación para as Mulleres Rurais
O Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA) anunciou os gañadores dos seus "Premios á Excelencia na Innovación nas Mulleres Rurais". Nesta décimo terceira edición, os premios entréganse a 13 iniciativas diferentes nas que as mulleres xogan un papel fundamental.
O MAPA convoca anualmente estes premios para destacar o traballo das mulleres rurais na diversificación da actividade económica e os esforzos empresariais.
Nesta edición de 2022, recoñecéronse as iniciativas para poñer en valor as mulleres no rural e outorgáronse tres premios para cada unha das catro categorías: "Excelencia na innovación na actividade agrícola" , "Excelencia na innovación na actividade pesqueira ou acuícola" , "Excelencia na innovación na diversificación da actividade económica no rural" e "Excelencia na comunicación".
Premiado/a
Os gañadores, que recibirán o seu recoñecemento de primeira man nun evento o 13 de outubro , son:
RECOÑECEMENTO ESPECIAL POR UNHA CARREIRA RELACIONADA CO APOIO ÁS MULLERES EN ZONAS RURAIS E ZONAS DE PESCA RURAIS
O recoñecemento honorífico foi outorgado á directora de cine e guionista Carla Simón Pipó . Entre as súas películas máis famosas están "Verán 1993" e "Alcarràs" , filme que representará a España na próxima edición dos Óscar.
EXCELENCIA NA INNOVACIÓN NA ACTIVIDADE AGRÍCOLA
O primeiro premio foi para María José Serrano Arnau , agricultora de Alcaudete (Xaén), polo seu uso de innovacións tecnolóxicas para combater o estrés hídrico nas oliveiras e a transferencia de coñecemento sobre estas técnicas.
O segundo posto foi para La Caperuza Sociedad Civil pola súa granxa de cabras e queixería, situada en Bustarviejo (Madrid), que destaca pola sustentabilidade ambiental do proxecto ao combinar a xestión extensiva tradicional co uso de modernos dispositivos electrónicos gandeiros como o GPS.
O terceiro premio foi para María Dolores Monge Jurado polo seu proxecto “Shiit-Astur/Caprichos de shiitake” , que consiste no cultivo ecolóxico certificado de cogomelos shiitake en troncos de castiñeiro e carballo no bosque, empregando a antiga técnica de cultivo xaponesa en Belmonte de Miranda (Asturias). Ademais dos seus cogomelos de alta calidade, vende pasta fresca, ecolóxica e sen glute elaborada no seu obradoiro.
EXCELENCIA NA INNOVACIÓN NA ACTIVIDADE PESQUEIRA OU ACUICULTURA
O primeiro premio foi para AiguaNatura dels Ports SL pola conversión dun viveiro intensivo de troitas practicamente abandonado nun novo espazo de educación ambiental e acuicultura sostible, baseado na acuaponía de circuíto pechado dentro do Parque Natural Dels Ports (Tarragona).
O segundo premio foi para a empresa familiar Frigoríficos SL , dedicada á venda de polbo gallego conxelado e cocido, que desenvolveu unha nova liña de negocio a través da comercialización da súa auga de cocción (fumet de polbo), que ata entón se descartaba como residuo.
O terceiro premio foi para Kombu del Cantábrico SL , unha empresa situada en Cambados (Pontevedra), que se dedica á conservación e venda de algas ecolóxicas, tanto de colleita propia como adquiridas ás confrarías de pescadores locais, e que en breve comezará a súa propia produción.
EXCELENCIA NA INNOVACIÓN NA DIVERSIFICACIÓN DA ACTIVIDADE ECONÓMICA NAS ZONAS RURAIS
O primeiro premio foille outorgado á cooperativa Kikiricoop Sociedad Cooperativa Asturiana de Cabranes (Asturias), dedicada ao sector da agroecoloxía e da economía social e solidaria. Ela prepara comida con materias primas locais, unha tarefa que combina co coidado das persoas. Algúns exemplos das súas actividades son a crema de abelás e cacao “Asturcilla” e o catering vexetariano “Confusión Comidas” .
O segundo premio foi para Quesería Jaramera , promovida por Quesopia SL , polo seu destacado uso de técnicas innovadoras nos seus procesos de produción e produtos. Os produtos lácteos desta queixería madrileña son de alta calidade, elaborados artesanalmente e contan con propiedades organolépticas innovadoras baseadas na confianza inherente ao consumo local.
O terceiro posto foi para Izaskun Montori polo seu centro interdisciplinar pediátrico e neurolóxico no concello de Peralta (Navarra), especializado en prestar servizos de fisioterapia, rehabilitación, logopedia e intervención temperá nunha zona afastada dos grandes centros urbanos.
EXCELENCIA NA COMUNICACIÓN
O primeiro premio foi outorgado a EFEAGRO SA , polo seu servizo de noticias especializado no sector agroalimentario e nas zonas rurais; e os seus profesionais. Esta axencia de noticias ofrece 130 noticias diarias en diferentes formatos e plataformas.
O segundo premio foi para o primeiro podcast rural de España centrado en mulleres, Dalle Mio Nena . Producido por Marta Pérez Pérez , en nome de Ruralismo Ilustrado SLL, este programa de radio mensual está cheo de historias invisibles, entrevistas singulares, noticias alternativas e humor independente que busca abordar a actualidade do medio rural cun ton distendido e, ao mesmo tempo, servir de plataforma para as mulleres destes entornos en Asturias.
O terceiro premio foi para o programa "El Campo" da televisión rexional de Castela-A Mancha . Este programa diario de noticias, dirixido principalmente a profesionais do sector agrícola, está dedicado á agricultura, á gandería e ao medio rural da rexión.