
14 de Xullo de 2025
A FAO (Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación) organiza un concurso de relatos curtos no que invita ao sector agrícola, así como a particulares, institucións e organizacións, a presentar historias reais inspiradoras sobre a agricultura familiar.
A FAO (Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación) organiza un concurso de relatos curtos no que invita ao sector agrícola, así como a particulares, institucións e organizacións, a presentar historias reais inspiradoras sobre a agricultura familiar.
Os temas deben centrarse na biodiversidade, o cambio climático e a xestión dos recursos.
As historias poden enviarse nunha ampla variedade de formatos ata o 14 de xullo de 2025.
Cando escoites as historias dos teus veciños, comezarás a contar as túas propias. A Organización das Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación (FAO) propón algo semellante co lanzamento dun concurso para recompilar historias sobre a agricultura familiar que reflictan como se superaron os desafíos no sector agrícola. O obxectivo é recoller historias que sirvan como boas prácticas e inspiración para o propio sector, en tres áreas:
Conservación e restauración da biodiversidade
Adaptación ao cambio climático
Xestión sostible dos recursos naturais
A FAO define a "agricultura familiar" como as actividades agrícolas familiares, xa sexan na produción de cultivos, silvicultura, pesca, pastoralismo ou acuicultura, que constitúen unha parte fundamental do desenvolvemento rural.
O concurso está aberto a agricultores, pescadores, silvicultores, pastores, produtores, especialistas técnicos, asociacións da sociedade civil, organizacións, universidades, institucións e outras partes interesadas do sector agroalimentario. A convocatoria está aberta a particulares e organizacións ata o 14 de xullo de 2025 .
Para a súa presentación, a FAO proporciona unha guía con información detallada sobre a preparación da documentación necesaria.
Historias inspiradoras
O obxectivo do concurso é recompilar historias que sirvan de espello e inspiración, destacando como os seus protagonistas superaron os desafíos inherentes ao sector. Tal e como afirma a FAO, o obxectivo é "compartir e aprender das experiencias de persoas e organizacións que están a impulsar cambios positivos para avanzar no sector agrícola cara a unha maior sustentabilidade. En todo o mundo, existen miles de historias de traballos distintivos, levados a cabo de forma anónima por agricultores familiares, incluíndo mulleres e mozos, en transicións exitosas cara a sistemas alimentarios máis inclusivos, sostibles e xustos. Estas historias baséanse na cocreación e o intercambio de coñecementos e innovacións tradicionais que están a axudar a que os sistemas alimentarios sexan sostibles, sen deixar a ninguén atrás " .
En definitiva, o obxectivo é destacar as dimensións humanas, culturais e sociais da agricultura familiar, mostrando como este modelo de produción impulsa a transformación dos sistemas agroalimentarios. Polo tanto, o contido debe basearse na realidade e non na ficción. Tamén debe adherirse aos temas descritos anteriormente, se non, será descartado.
As historias seleccionadas compartiranse a través da Plataforma de Coñecemento sobre a Agricultura Familiar da FAO , o que axudará a inspirar políticas públicas, proxectos de cooperación e novas narrativas sobre o mundo rural.