
04 de agost de 2025
La jornada divulgativa es va celebrar en format virtual amb l'objectiu de familiaritzar els agents del sector agroalimentari amb la Llei 1/2025
- La jornada divulgativa es va celebrar en format virtual amb l'objectiu de familiaritzar els agents del sector agroalimentari amb la Llei 1/2025
- La jerarquia de prioritats es conforma com a element clau de la llei, establint lordre dactuació preferent
Què implica la nova Llei 1/2025 per als que produeixen, transformen, distribueixen o serveixen aliments? Per respondre aquesta i altres preguntes, la Xarxa PAC va organitzar el passat 21 de juliol la jornada informativa “Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari”, en format virtual.
Els objectius d'aquesta jornada van ser els següents:
Explicar el contingut i labast de la nova llei.
Aclarir les obligacions que imposa els diferents agents de la cadena alimentària.
Donar a conèixer bones pràctiques ja recollides a la norma.
Situar aquesta llei en el context de les polítiques europees i internacionals.
Continguts de la jornada
Durant la sessió, es van abordar els punts clau de la Llei 1/2025:
Estratègia del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) contra el malbaratament alimentari: campanyes com “Aquí no es llença res”, panells de quantificació i accions de sensibilització.
Àmbit d'aplicació : afecta tota la cadena alimentària, des de la producció fins a la distribució, incloent-hi hostaleria, entitats socials i administracions públiques.
Obligacions generals per a tots els agents de la cadena:
Aplicar una jerarquia de prioritats que estableix lordre dactuació preferent.
Comptar amb un pla de prevenció del malbaratament.
Establir acords de donació i redistribució.
Obligacions específiques per a:
Hostaleria: envasos reutilitzables, possibilitat d'emportar-se el menjar no consumit…
Entitats socials: traçabilitat de les donacions, seguretat i inclusió.
Administracions públiques: formació, incorporar bones pràctiques als seus serveis d'alimentació i desenvolupar-hi guies, control i seguiment.
Mesures de flexibilitat segons la mida de les empreses:
Les microempreses o les petites explotacions agràries queden exemptes d'algunes obligacions.
Requisits adaptats a la superfície i el volum d'activitat de cada entitat.
Exemples de bones pràctiques :
Fomentar la venda de productes imperfectes.
Incentivar el consum d'aliments amb data propera de venciment.
Menús més flexibles en restauració.
Sancions previstes:
Lleus: fins a 2.000 euros (per exemple, no aplicar la jerarquia de prioritats).
Greus: fins a 60.000 euros (per exemple, no tenir pla de prevenció).
Molt greu: fins a 500.000 euros (per reiteració d'infraccions greus).
Altres continguts
La jornada va ser conduïda per Ana Díaz Pérez, subdirectora general, juntament amb Marta Pérez, subdirectora adjunta, de Qualitat i Sostenibilitat Alimentària del MAPA, que va recordar que la nova llei “no té una vocació punitiva, sinó transformadora”. Es va insistir que l'objectiu és cuidar allò que costa tant produir, millorar l'eficiència del sistema alimentari i fomentar una economia més circular i solidària.
La jerarquia de prioritats va ser una de les idees clau de la sessió perquè resumeix els punts fonamentals de la normativa a través dels esglaons següents:
Prevenció: ajustar la producció i transformar excedents com la fruita en melmelada.
Gestió d'excedent és donar, destinar a alimentació animal o altres indústries.
Valorització de residus : compostatge, reciclatge o ús energètic.
A més a més, la jornada també va permetre contextualitzar aquesta llei en el marc d'altres polítiques internacionals. Es van analitzar els objectius de reducció del malbaratament fixats per l' Agenda 2030 i el paper de la Plataforma de la Unió Europea (UE) sobre pèrdues i residus alimentaris , que reuneix Estats membres, ONG, centres de recerca i empreses.
Espanya és el quart país de la UE que genera menys residus alimentaris i, amb la Llei 1/2025, es pretén fer un pas més en la millora del rendiment a la cadena, la reducció de l'impacte ambiental i la valorització dels aliments.
Les presentacions i continguts de la jornada estan disponibles a la web de la Xarxa PAC .