El Grup Operatiu CHAMPLAST impulsa l'economia circular al cultiu del xampinyó


GO CHAMPLAST

04 de juliol de 2025
Innovación
Resiliencia y competitividad

El Grup Operatiu CHAMPLAST aposta per valoritzar els residus generats pel sector per crear productes sostenibles i millorar la rendibilitat agrícola


  • El Grup Operatiu CHAMPLAST aposta per valoritzar els residus generats pel sector per crear productes sostenibles i millorar la rendibilitat agrícola
  • La iniciativa ha aconseguit, a través de diferents processos, aconseguir carbons vegetals avançats, biofilms compostables i olis essencials amb propietats antifúngiques

La Rioja lidera la producció del xampinyó a Espanya amb gairebé la meitat del volum nacional i el 8% del total europeu. Tot i això, aquesta intensa producció comporta també una important generació de residus, com el substrat postcultiu -que ja no serveix per a noves produccions- i els plàstics agrícoles d'un sol ús.

Davant aquest repte, sorgeix el Grup Operatiu (GO) CHAMPLAST , una iniciativa que té com a objectiu transformar els residus del sector del xampinyó en recursos útils i sostenibles que contribueixin a una agricultura més eficient i circular.

Punts clau

El GO s'ha centrat en tres línies d'actuació principals:

  1. Obtenció d'“advanced char” -una forma avançada de “biochar” o carbó vegetal- a partir del “Substrat Postcultiu de Xampinyó” (SPCH) i restes de poda, mitjançant un procés hidrotermal més eficient que els mètodes tèrmics convencionals. descomposts- en el cultiu de xampinyons.
  2. Desenvolupament de biofilms compostables -pel·lícules fines fetes de materials biodegradables- específics per al cultiu de xampinyons i bolets ostra, capaços de suportar tot el cicle de producció i compostar-se juntament amb el substrat esgotat, eliminant la necessitat de separació i reciclatge posterior.
  3. Extracció d'olis essencials de plantes aromàtiques cultivades amb carbó vegetal avançat amb potencial d'ús com a agents de control biològic davant de malalties comunes del xampinyó, com el “pèl” -que causa podridura i mala olor- i el “mole” -que deforma el xampinyó-.

“El projecte encaixa completament dins de l'economia circular” explica l'Emilio Rascón, portaveu del Centre Tecnològic de Recerca del Xampinyó de La Rioja , coordinador del GO. “Hem obtingut resultats molt prometedors amb el carbó vegetal avançat i els “biofilms”. perdre productivitat, i que els films compostables resisteixen adequadament les condicions de cultiu, degradant-se al final del procés. Això suposa una millora ambiental i també una eficiència econòmica per al sector”.

Resultats i propers passos

Segons Rascón, malgrat que les pluges torrencials provocades per la DANA a la Comunitat Valenciana, on es realitzaven aquest tipus d'assajos, van impedir completar algunes validacions a escala de camp, els avenços obtinguts durant el projecte han estat significatius:

  1. Producció de carbó avançat (“advanced char”) a partir del substrat postcultiu i restes de poda, amb aplicacions agronòmiques en xampinyó i plantes aromàtiques.
  2. Substitució parcial de la torba utilitzada en el cultiu de xampinyons per carbó avançat, aconseguint un 20% de reemplaçament sense afectar la productivitat.
  3. Desenvolupament de 2 “biofilms” compostables que van resistir adequadament les condicions reals de cultiu tant de xampinyó com de bolet ostre.
  4. Validació inicial de la compostabilitat dels films, actualment en fase de descomposició en instal·lacions especialitzades.
  5. Comprovació al laboratori de l'efecte antifúngic d' olis essencials sobre malalties del xampinyó, amb resultats positius.

El projecte conclou amb importants avenços cap a un model de cultiu més respectuós amb el medi ambient, que aprofita els residus com a recurs i redueix la dependència de materials fòssils.

Finançament i participants

El GO CHAMPLAST ha estat finançat amb una quantia de 560.868 euros a través de l'Instrument de Recuperació Europeu (NextGenerationUE), en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022, amb el suport del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Així mateix, ha estat coordinat pel Centre Tecnològic de Recerca del Xampinyó de la Rioja (CTICH) en col·laboració amb: