
01 de abril de 2024
El Grup Operatiu Regavid actua a Galícia per trobar estratègies sostenibles de reg en aquest tipus de cultius, de manera que es puguin entendre les seves necessitats reals en un futur amb més possibilitats de sequera.
- L´objectiu és entendre les necessitats actuals d´aigua i adaptar les previsions de futur al canvi climàtic.
- L'eina estarà disponible entre setembre i octubre de 2024
L'existència de cada cop més conseqüències visibles en els cultius a causa del canvi climàtic porta els projectes de recerca agraris a intentar predir aquests comportaments ia afavorir que els cultius siguin més resistents o, si més no, puguin avançar-se a les possibles eventualitats per garantir-ne la supervivència.
En el cas de les vinyes , l'augment de les temperatures porta a uns períodes de creixement més ràpids, a nivells d'acidesa més elevats i, sobretot, a un estrès hídric i tèrmic més gran.
El Grup Operatiu Regavid actua a Galícia per trobar estratègies sostenibles de reg en aquest tipus de cultius, de manera que es puguin entendre les seves necessitats reals en un futur amb més possibilitats de sequera.
Objectius i accions
L'objectiu principal del projecte és desenvolupar una eina de gestió del reg amb les funcions següents:
- Ser capaç d' avaluar i predir amb anterioritat les necessitats hídriques dels cultius de vinya.
- Optimitzar la utilització de laigua en el reg daquest tipus de cultius.
- Millorar i augmentar la sostenibilitat del sector gràcies a un millor aprofitament dels recursos ia la minimització del malbaratament dels mateixos.
Així, la clau és fer un bon diagnòstic de la necessitat actual per predir les necessitats hídriques en el futur.
Per això, el grup realitza una sèrie d'activitats concretes:
- Estudi de zones on instal·lar sensors d'humitat, així com l'anàlisi del sòl i la conductivitat elèctrica.
- Instal·lació d' equipaments , amb sondes, punts de control i comptadors de volum de l'aigua. A més a més, s'avalua el sistema de reg.
- Definició de tractaments , de manera que es diferenciïn zones de reg habitual del celler de les de secà o les de reg per mitjà de les tècniques que es desenvolupin amb el projecte.
- Mesurament del contingut en aigua a terra amb sondes de mesurament de la humitat.
- Controls en camp , amb una sèrie de tècniques com el seguiment de la fenologia, la caracterització del dosser vegetal o l'avaluació de la producció.
- Desenvolupament de models que permetin el modelatge de les necessitats actuals d‟aigua i de models de predicció a 7 dies d‟evapotranspiració de referència i coeficient de cultiu. És en aquest punt on es desenvolupa l' eina de gestió del reg.
- Finalment, s'executarà un pla de divulgació , comunicant així els resultats al sector i als agents interessats amb accions de divulgació.
Actualment el projecte s'està desenvolupant en una parcel·la del celler Martín Códax de la zona de Monterrei (Ourense), on estan posant en pràctica les tècniques per aconseguir un ús més eficient de l'aigua a través de la previsió dels esdeveniments climàtics.
Gràcies al treball del Grup de Recerca PROEPLA de la Universitat de Santiago de Compostel·la , els experts prenen mesures del nivell d'aigua a la parcel·la per desenvolupar els models de predicció.
En definitiva, una vegada creada l'eina de gestió permetrà fer amb previsió de 7 dies una planificació de la quantitat adequada d'aigua que necessiten les vinyes. El Grup Operatiu ha informat en un seminari en línia que aquesta eina estarà completament disponible al setembre o octubre de 2024.
Socis i finançament
El Grup Operatiu Regavid està coordinat per la companyia Monet Viticultura . A més, el conformen els cellers Martín Códax , el Grup de Recerca PROEPLA de la Universitat de Santiago de Compostela i la Fundació Empresa-Universitat Gallega ( FEUGA ).
Consta d'un pressupost de 180.000 euros finançats en la seva totalitat pels ajuts de l' Associació Europea d'Innovació ( AEI ), cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) en un 75%, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural ( PDR ) de Galícia 2014-2020.