PAC Sareak etiketatzeari eta nekazaritza-elikagaien katean produktuen jatorria identifikatzeko duen balioari buruzko konferentzia bat antolatzen ari da.


etiquetado y origen

14 de Uztaila de 2025
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad

"Nola identifikatu nire produktuen jatorria eta nola gehitu balioa: aldarrika ezazu elikadura-kate osoan" tailer informatiboa modu birtualean egin zen.


  • "Nola identifikatu nire produktuen jatorria eta nola gehitu balioa: aldarrika ezazu elikadura-kate osoan" tailer informatiboa modu birtualean egin zen.
  • Biltzarraren helburua etiketatzeari buruzko egungo legeriaren inguruko informazioa ematea zen, "Jatorria Espainia" aipamenari arreta berezia jarriz.

"Produktu bat nondik datorren esatea zergatik den baliotsua esatea da". Asmo-adierazpen honekin, PAC Sareak "Nola identifikatu nire produktuen jatorria eta nola gehitu balioa: elikadura-kate osoan aldarrikatu" konferentzia birtuala antolatu zuen uztailaren 8an. Helburua hau zen:

  • Azaldu zer egin daitekeen eta zer ez jatorrizko etiketatze-arauekin .

  • Jatorrizko etiketa derrigorrezkoa duten produktuak ezagutarazi.

  • Azaldu produktu guztien jatorria borondatez adierazteko aukera: Aipatu “ Jatorria Espainia ”.

  • Arrakasta-istorioak eta adibideak partekatu.

Arauak zehazten du elikagai guztiek gutxienez honako informazio derrigorrezkoa izan behar dutela etiketatzean:

  1. Produktuaren izena: elikagaiaren izen legala edo ohikoa.

  2. Osagaien zerrenda: pisuaren araberako ordenatik beheranzkoan. Alergenoak nabarmendu behar dira.

  3. Kantitate garbia: Bolumenean (litroak, mililitroak) edo pisuan (kg, g).

  4. Gutxieneko iraungitze-data edo iraungitze-data.

  5. Kontserbazio edo erabilera baldintza bereziak.

  6. Elikagai-operadorearen izena edo sozietatearen izena eta helbidea.

  7. Jatorri edo jatorri lekua: nahitaezkoa, hura ez aipatzea engainagarria izan daitekeenean.

  8. Erabilera argibideak

  9. Alkohol edukia: % 1,2 baino alkohol gehiago duten edarietarako bakarrik.

Arau hauek osatzen dituzte Europako Erregelamenduak , zeinak Europar Batasun osoan (EB) kontsumitzaileei ematen zaien elikagaien informazioa arautzen duen, jatorriaren etiketatzea barne. Zehazki, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak (MAPA) zabaldutako mezu nagusietako bat araudi nazionalak Europakoekin harmonizatzeko beharra izan zen.

Etiketatze erronkak

Biltzarra Ana Rodríguez Castañok, MAPAko Nekazaritza Baliabideen eta Elikagaien Segurtasuneko idazkari nagusiak, egindako aurkezpen batekin hasi zen, eta honako informazio hau eman zuen: kontsumitzaileen % 67k ez dituzte etiketak irakurtzen, askotan interes faltagatik edo hizkera tekniko gehiegi erabiltzeagatik, edo letra txikiegia iruditzen zaielako ere. Horregatik, ezinbestekoa da informazioa ahalik eta modu argi eta eskuragarrienean laburbiltzea kontsumitzaileekin konektatzeko. Bigarrenik, desinformazioari aurre egin behar zaio: sare sozialetan nekazaritza-elikagaiekin lotutako "berri faltsu" gehienak [EV1] nekazaritza-elikagai produktuen eta haien kalitate edo jatorri estandarren inguruan dabiltza.

Ondorengo esku-hartzeek jatorri-etiketatzearen bidez kontsumitzaileei elikagaien informazioa emateko Erregelamendua eta haren araudi nazionala aurkeztea izan zuten helburu. Halaber, denbora egon zen EBn eta Espainian jatorriaren adierazpena derrigorrezkoa duten produktuen merkaturatze-araudi espezifikoak azaltzeko.

Esku-hartze horiek guztiak hemen aurki daitezke .

Ondorioak

MAPAk honako hau adierazi zuen:

Jatorrizko etiketatzea onartzen da.

Borondatezko iturrien informazioa erabiltzea sustatzen da.

Azken finean, jatorria garrantzitsua da. Ez bakarrik identitateagatik, balioagatik eta konfiantzagatik ere. Biltzarrak ondorioztatu zuen jatorriaren etiketatzea tresna indartsua dela trazabilitatea, gardentasuna eta "Espainia" markarekin lotura emateko.