18 de Decembro de 2025
Innovación
Calidad y cadena alimentaria
Resiliencia y competitividad
O Grupo Operativo PISTACHO 4.0 propón innovar no proceso de cultivo e secado do pistacho
O Grupo Operativo PISTACHO 4.0 propón innovar no proceso de cultivo e secado do pistacho
Permitirá ao consumidor garantir a calidade do pistacho a través dun sistema de etiquetaxe dixital
En 2024, case 76.000 hectáreas en España estaban dedicadas ao cultivo de pistacho, especialmente en zonas de secaño, segundo un estudo do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA). A Asociación de Produtores e Comercializadores de Pistacho (APPISTACO) explica que é un cultivo alternativo aos tradicionais, deseñado para aumentar a rendibilidade das explotacións.
Non obstante, é un sector con pouca especialización, baixos rendementos e falta de homoxeneidade, o que dificulta a súa comercialización. APPISTACO cre que a dixitalización e a innovación son oportunidades que aumentarán os beneficios, a eficiencia e a produtividade. Neste contexto, creouse en Andalucía o Grupo Operativo (GO) "PISTACHO 4.0 " , que, entre 2023 e 2025, propuxo ideas para novos sistemas de trazabilidade alimentaria para a orixe dos produtos agrícolas baseados na pegada xeoquímica dos solos de orixe.
Obxectivos
“Pistacho 4.0” ten como obxectivo dixitalizar todas as partes do proceso, dende o cultivo ata a comercialización, e dotalo dunha ferramenta de trazabilidade. Os seus obxectivos son os seguintes:
Identificación, estudo e selección de variedades de calidade superior .
Innovación nos procesos de transformación para a obtención de produtos para a industria de cuarta e quinta gama.
Dixitalización de variables agronómicas e de procesamento industrial de pistachos mediante tecnoloxías 4.0.
Valorización comercial da cadea de transformación do produto mediante sistemas avanzados de etiquetaxe dixital no envase final.
Actividades
Durante estes dous anos, o GO levou a cabo as seguintes accións:
Innovación no cultivo do pistacho , mediante o estudo de factores agronómicos en cinco rexións de Andalucía (composición do solo, clima e xestión).
Innovación no procesamento e novos coprodutos, para os que se estudaron novos sistemas de secado e a calidade dos pistachos en diferentes condicións de temperatura e tempo de procesamento.
Dixitalización no campo e no proceso, coa Implementación dun sistema informático para a xestión da trazabilidade do proceso produtivo ata o loteado industrial final.
Actividades de divulgación en redes sociais e en eventos.
Resultados
Os resultados obtidos deste traballo son os seguintes:
Creación dunha aplicación integral para a trazabilidade na industria, CONNECTED COMPANY PISTACHIO 4.0. , que integra un módulo para a xestión de parcelas agrícolas desde o dispositivo móbil.
A nivel da orixe xeográfica, obtivéronse correlacións entre as trazas metálicas e semimetálicas dalgúns elementos coas zonas de cultivo estudadas.
O procesamento de pistachos deshidratados en condicións de temperatura suaves (40-60 °C) mediante secadores de convección é unha opción viable que mantén as propiedades organolépticas dos pistachos do campo.
Codificación por primeira vez de pistachos secos a 40 °C dentro dosestándares nutricionais da Axencia Europea de Seguridade Alimentaria .
Segundo Juan Antonio Espejo, director do proxecto, para mellorar aínda máis a calidade e a trazabilidade dos pistachos é preciso un proxecto a nivel nacional e crear unha base de datos máis robusta de análises químicas do produto e do solo. «Isto permitiríanos establecer un observatorio de trazabilidade que garanta a orixe dos pistachos españois en comparación cos de terceiros países». Tamén avoga por seguir avanzando nos sistemas de secado e polo desenvolvemento dun sistema de etiquetaxe de calidade e orixe.
Participantes e financiamento
O proxecto GO PISTACHIO 4.0 , de alcance rexional, está coordinado por AppistacoTrade SL e conta coa participación de:
Solucións de I+D Tecnofood SL
SOLUCIÓNS ÓPTIMAS DE INTELIXENCIA SOCIAL ARTIFICIAL SL (OASIS)
E coas seguintes entidades subcontratadas
Contou cun orzamento total de 300.000 € e recibiu unha subvención de 291.508,94 €, financiada nun 90 % polo Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural ( Feader ) no marco do Programa de Desenvolvemento Rural de Andalucía 2014-2022 e nun 10 % pola Consellería de Agricultura, Pesca, Auga e Desenvolvemento Rural da Xunta de Andalucía .





